Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

МІМПАРА (MIMPARA) (262961) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
МІМПАРА (MIMPARA)
Відсутній у продажу Підібрати аналоги

Аналоги МІМПАРА (MIMPARA)

Цинакальцет-Віста таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 30 мг, блістер, № 28; Містрал Кепітал Менеджмент
Форма випуску
Таблетки, вкриті плівковою оболонкою
Дозування
30 мг
Кількість штук в упаковці
28 шт.
Виробник
Дельта Медікел
Міжнародна назва

МІМПАРА інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: цинакальцет;

кожна таблетка містить:

30 мг цинакальцету (еквівалентно 33,06 мг цинакальцету гідрохлориду);

60 мг цинакальцету (еквівалентно 66,12 мг цинакальцету гідрохлориду);

90 мг цинакальцету (еквівалентно 99,18 мг цинакальцету гідрохлориду);

допоміжні речовини:

ядро таблетки: крохмаль прежелатинізований, целюлоза мікрокристалічна, повідон, кросповідон, кремнію діоксид колоїдний безводний, магнію стеарат;

плівкова оболонка таблетки: Opadry® II зелений (лактоза моногідрат, гіпромелоза, титану діоксид (E 171), гліцерол триацетат, індигокармін алюмінієвий лак (FD&C блакитний, E 132), заліза оксид жовтий (E 172)), Opadry® прозорий (гіпромелоза і макрогол), віск карнаубський.

Лікарська форма

Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Фармакотерапевтична група

Кальцієві гомеостатичні антипаратироїдні засоби.

Код АТС H05B X01.

Показання

Лікування вторинного гіперпаратиреозу (ГПТ) у пацієнтів с термінальною стадією ниркової хвороби (ТСНХ), які знаходяться на гемодіалізі.

Мімпару можна призначати у складі комбінованої терапії, яка включає препарати, що зв'язують фосфати та /або вітамін D (див. розділ Фармакодинаміка).

Зниження гіперкальціємії у пацієнтів з:

  • карциномою паращитовидної залози;
  • первинним ГПТ, коли з метою зниження рівня кальцію в сироватці крові показана паратироїдектомія (відповідно до визнаних схем лікування), але за станом пацієнта паратироїдектомія неможлива або протипоказана.

Протипоказання

Підвищена чутливість до активної речовини або до будь-якої з допоміжних речовин, перелічених у розділі Склад.

Спосіб застосування та дози

Вторинний гіперпаратиреоз

Дорослі, у т.ч. пацієнти літнього віку (>65 років)

Рекомендована стартова доза препарату для дорослих становить 30 мг 1 раз на добу. Титрування дози слід проводити кожні 2–4 тижні до досягнення максимальної дози 180 мг 1 раз на добу, при якій у пацієнтів, що знаходяться на гемодіалізі, досягається потрібна концентрація паратиреоїдного гормону (ПТГ) в діапазоні 150–300 пг/мл (15,9–31,8 мкмоль/л), яку визначають за вмістом інтактного ПТГ (iПТГ). Визначення концентрації ПТГ слід проводити не раніше ніж через 12 годин після прийому препарату Мімпара. Для оцінки концентрації ПТГ потрібно використовувати сучасні методики.

Визначення концентрації ПТГ необхідно проводити від 1 до 4 тижнів після початку терапії або корекції дози Мімпари. При застосуванні препарату у підтримуючій дозі контроль за концентрацією ПТГ необхідно проводити раз у 1–3 місяці. Для визначення концентрації ПТГ можна контролювати вміст іПТГ або біоінтактного ПТГ (біПTH). Лікування препаратом Мімпара не змінює співвідношення між iПТГ та біПТГ.

Для титрування дози рівень кальцію в сироватці крові слід контролювати частіше та не пізніше ніж протягом 1 тижня після початку лікування або корегування дози Мімпари. Після того, як була застосована підтримуюча доза, кальцій в сироватці крові слід вимірювати приблизно щомісяця. Якщо рівень кальцію в сироватці крові нижче нормального рівня, необхідно вжити відповідних заходів, у тому числі корегування супутньої терапії (див. розділ Особливості застосування).

Паратиреоїдна карцинома і первинний гіперпаратиреоз

Дорослі, у т.ч. пацієнти літнього віку (> 65 років)

Рекомендована стартова доза Мімпари для дорослих становить 30 мг 2 рази на добу. Дозу Мімпари слід титрувати кожні 2–4 тижні у такій послідовності підвищення дози: 30 мг 2 рази на добу, 60 мг 2 рази на добу, 90 мг 2 рази на добу та 90 мг 3 або 4 рази на добу у міру необхідності для зниження концентрації кальцію в сироватці крові до верхньої межі норми або нижче цього рівня. Максимальна доза, що застосовувалася в ході клінічних випробувань, становила 90 мг 4 рази на добу.

Кальцій в сироватці крові слід вимірювати протягом 1 тижня після початку терапії або корегування дози препарату Мімпара. Після того, як досягнута підтримуюча доза, кальцій в сироватці крові потрібно вимірювати кожні 2–3 місяці. Після завершення періоду титрування до максимальної дози кальцій в сироватці крові слід періодично контролювати; якщо клінічно значущого рівня зниження кальцію в сироватці крові не досягнуто, потрібно розглянути питання припинення терапії Мімпарою (див. розділ Фармакодинаміка).

Печінкова недостатність

Жодних змін у стартовій дозі не потрібно. Мімпару слід застосовувати з обережністю пацієнтам з помірною та тяжкою печінковою недостатністю. Під час титрування дози і тривалого лікування необхідно постійно контролювати їх стан та вносити відповідні корективи в базову терапію (див. розділи Особливості застосування та Фармакокінетика).

Спосіб застосування

Для орального застосування. Рекомендується приймати Мімпару під час їди або відразу після їди, оскільки дослідження показали, що біодоступність цинакальцету збільшується, якщо приймати його одночасно з їжею (див. розділ Фармакокінетика). Слід приймати цілі таблетки, не розділяючи їх.

Побічні реакції

Вторинний гіперпаратиреоз

Побічні реакції класифіковано так: дуже часті (>1/10), часті (>1/100 до <1/10); нечасті (>1/1000 до <1/100), поодинокі (>1/10000 до <1/1000), рідкісні (<1/10000).

Побічні реакції
Системи органів за MedDRA Дуже часті (≥ 1/10) Часті
(від ≥ 1/100 до< 1/10)
Поодинокі(від ≥ 1/1000 до
< 1/100)
Рідкісні (від ≥ 1/10000 до
< 1/1000)
З боку імунної системи Реакції гіперчутливості
Метаболізм та порушення харчування Анорексія
З боку нервової системи Запаморочення, парестезія Судоми
Шлунково-кишкові розлади Нудота, блювання Диспепсія, діарея
З боку шкіри та підшкірної тканини Висипання
З боку кістково-м'язової і сполучної тканини та кісток Міалгія
Загальні порушення та стани у ділянці введення Астенія
Дослідження Гіпокальцемія (див. розділ Особливості застосування),зниження рівня тестостерону (див. розділ Особливості застосування)

Паратиреоїдна карцинома і первинний гіперпаратиреоз

Профіль безпеки Мімпари для цих груп пацієнтів, як правило, відповідає тому, що спостерігається у хворих із хронічними захворюваннями нирок. У цих пацієнтів найпоширенішими побічними реакціями, що спостерігалися, були нудота і блювання. Судоми повідомлялись як нечасті.

Постмаркетинговий досвід

Подібні реакції, що були виявлені в ході постмаркетингового використання Мімпари з частотою, яку не можна оцінити на основі наявних даних:

  • повідомлення про окремі, своєрідні випадки гіпотензії та/або погіршення серцевої недостатності у пацієнтів, які приймали цинакальцет, з порушеннями функції серця у періоді постмаркетингового спостереження;
  • алергічні реакції, в тому числі ангіоневротичний набряк і кропив'янка.
  • пролонгація QT та шлуночкова аритмія внаслідок гіпокальціємії (див. розділ Особливості застосування).

Передозування

Дози, що титрують до 300 мг 1 раз на добу, були безпечно введені пацієнтам, які перебувають на діалізі.

Передозування Мімпари може призвести до гіпокальціємії. У разі передозування пацієнтів потрібно перевірити на наявність ознак і симптомів гіпокальціємії, а лікування повинно бути симптоматичним та підтримуючим. Через те, що цинакальцет дуже легко зв'язується з білком, гемодіаліз не є ефективним засобом для лікування передозування.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Вплив інших препаратів на цинакальцет

Цинакальцет метаболізується за участю ферменту CYP3A4. Одночасне застосування 200 мг кетоконазолу, сильного інгібітору CYP3A4, спричинило збільшення рівня цинокальцету у 2 рази. Корегування дози Мімпари може знадобитися, якщо хворий, який отримує Мімпару, починає або припиняє лікування сильним інгібітором (наприклад, кетоконазолом, ітраконазолом, теліторміцином, вориконазолом, ритонавіром) або індуктором (наприклад рифампіцином) цього ферменту (див. розділ Особливості застосування).

Дані in vitro показують, що цинакальцет частково метаболізується шляхом CYP1A2. Куріння стимулює CYP1A2; рівень цинакальцету, що спостерігався у курців, був вищим на 36–38%, ніж у некурящих. Впливу інгібіторів CYP1A2 (наприклад флувоксаміну, ципрофлоксацину) на рівень цинокальцету в плазмі не було вивчено. Корегування дози може знадобитися, якщо хворий починає або припиняє палити або коли починається або припиняється супроводжувальне лікування з використанням сильного інгібітору CYP1A2.

Карбонат кальцію. Одночасне застосування карбонату кальцію (разова доза 1500 мг) не змінює фармакокінетику цинокальцету.

Севеламер. Одночасне застосування севеламеру (2400 мг тричі на добу) не впливає на фармакокінетику цинакальцету.

Пантопразол. Одночасне застосування пантопразолу (80 мг 1 раз на добу) не змінює фармакокінетику цинакальцету.

Вплив цинакальцету на інші лікарські засоби

Лікарські засоби, що метаболізуються ферментом P450 2D6 (CYP2D6). Цинакальцет є сильним інгібітором CYP2D6. Тому може виникнути потреба у корегуванні дози супутніх лікарських засобів, які мають вузький терапевтичний діапазон та також метаболізуються ферментом CYP2D6 (наприклад фекаїніду, пропафенону, метопрололу, дезипраміну, нортриптиліну, кломіпраміну) (див. розділ Особливості застосування ).

Дезипрамін. Паралельне застосування 90 мг цинакальцету 1 раз на день з 50 мг дезипраміну (трициклічні антидепресанти метаболізуються головним чином CYP2D6) значно збільшило вплив дезипраміну — в 3,6 раза (90% CI 3,0; див. розділ Особливості застосування) при активному метаболізмі CYP2D6.

Варфарин. Декілька пероральних доз цинакальцету не впливають на фармакокінетику і фармакодинаміку (як виміряно за часом протромбіну та VII фактора згортання) варфарину.

Відсутність впливу цинакальцету на фармакокінетику R- і S-варфарину і відсутність автоіндукції ферментів у пацієнтів при багаторазовому дозуванні показує, що цинакальцет не є індуктором CYP3A4, CYP1A2 і CYP2C9 у людини.

Мідазолам. Одночасне застосування цинакальцету (90 мг) та перорального мідазоламу (2 мг), субстрату CYP3A4 та CYP3A5, не змінюють фармакокінетику мідазоламу. Ці дані дають змогу припустити, що цинокальцет не вплине на фармакокінетику цих класів лікарських засобів, які метаболізуються CYP3A4 та CYP3A5, зокрема деяких імунодепресантів, у тому числі циклоспорину і такролімусу.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Механізм дії

Кальційчутливі рецептори, що знаходяться на поверхні головних клітин паращитовидної залози, є основними регуляторами секреції паратиреоїдного гормону (ПТГ). Цинакальцет чинить кальційміметичну дію, що безпосередньо знижує рівень ПТГ, підвищуючи чутливість цього рецептора до рівня позаклітинного кальцію. Зниження рівня ПТГ супроводжується зниженням вмісту кальцію в сироватці крові.

Після досягнення стабільної фази концентрація кальцію в сироватці залишається на постійному рівні протягом усього інтервалу між прийомами препарату.

Фармакокінетика.

Абсорбція

Після орального прийому препарату Мімпара максимальна концентрація Смакс цинакальцету в плазмі крові досягається приблизно через 2–6 годин.

Абсолютна біодоступність при прийомі натще, встановлена на підставі порівняння результатів різних досліджень, становила приблизно 20–25%. Прийом препарату Мімпара разом з їжею збільшував біодоступність цинакальцету приблизно на 50–80%. Подібне підвищення концентрації в плазмі крові спостерігалося незалежно від вмісту жиру в їжі.

При дозах, вищих 200 мг, абсорбція була насиченою мабуть внаслідок слабкої розчинності.

Розподіл

Обсяг розподілу високий (близько 1000 літрів), що вказує на екстенсивний розподіл. Цинакальцет на 97% зв'язується з білками плазми і розподіляється мінімально в червоних кров'яних клітинах.

Після поглинання, концентрації цинакальцету знижуються за двофазним режимом з початковим періодом напіврозпаду близько 6 годин, а кінцевим періодом напіввиведення від 30 до 40 годин. Рівні стійкого стану цинакальцету досягаються протягом 7 днів з мінімальним накопиченням. Фармакокінетика цинакальцету не змінюється з плином часу.

Біотрансформація

Цинакальцет метаболізується кількома ферментамив, переважно CYP3A4 і CYP1A2 (вклад CYP1A2 не характеризується клінічно). Основні циркулюючі метаболіти неактивні.

На підставі даних in vitro, цинакальцету є сильним інгібітором CYP2D6, але не є ні інгібітором інших ферментів CYP в концентраціях, досягнутих клінічно, включаючи CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19 і CYP3A4, ні індуктором CYP1A2, CYP2C19 і CYP3A4.

Виведення

Після введення 75 мг міченої радіоактивним ізотопом дози здоровим добровольцям, цинакальцет швидко та екстенсивно метаболізується шляхом окислення, з послідуючою кон'югацією. Ниркова екскреція метаболітів була поширеним шляхом виведення радіоактивності. Близько 80% дози було виявлено в сечі і 15% у фекаліях.

Лінійність / не лінійність

AUC (площа під кривою) і Смакс. (максимальна концентрація) цинакальцету збільшуються приблизно лінійно в діапазоні доз від 30 до 180 мг один раз на день.

Фармакокінетичні / фармакодинамічні взаємодії

Незабаром після прийому препарату, ПТГ починає зменшуватися до нижчої точки приблизно через 2 — 6 годин після застосування препарату, відповідаючи Cмакс. цинакальцету. Потім, по мірі того, як рівні цинакальцету починають знижуватися, рівні ПТГ підвищуються за 12 годин після застосування препарату, а потім супрессія ПТГ залишається приблизно постійною до кінця інтервалу дозування один раз на добу. Рівні ПТГ Мімпара у клінічних дослідженнях вимірювались в кінці інтервалу дозування.

Пацієнти літнього віку. У фармакокінетиці цинакальцету не відзначено клінічно значущих розходжень, пов'язаних з віком хворих.

Ниркова недостатність. Фармакокінетичний профіль цинакальцету у хворих із нирковою недостатністю легкої, середньої та тяжкої форми і у хворих, що перебувають на гемодіалізі або перитонеальному діалізі, є не дуже відмінним від параметрів, що спостерігаються у здорових добровольців.

Печінкова недостатність. Печінкова недостатність легкого ступеня не виявляє помітного впливу на фармакокінетику цинакальцету. Порівняно з групою з нормальною функцією печінки середні показники AUC були приблизно в 2 рази вищі в групі з помірними порушеннями функції печінки та приблизно в 4 рази вищі при тяжкій формі печінкової недостатності. Середній напівперіод виведення цинакальцету у хворих з помірною та тяжкою формою печінкової недостатності пролонгується відповідно на 33 і 70%. Печінкова недостатність не впливає на рівень зв'язування цинакальцету з білками. Оскільки підбір доз для кожного хворого проводиться на підставі параметрів ефективності та безпеки, для хворих з печінковою недостатністю не потрібно проводити додаткової корекції дози (див. розділи Спосіб застосування та дози та Особливості застосування).

Стать. Кліренс цинакальцету може бути нижчим у жінок, ніж у чоловіків. Оскільки підбір доз проводиться індивідуально, не потрібно здійснювати додаткову корекцію дози залежно від статі пацієнта.

Куріння. Кліренс цинакальцету вищий у курців, ніж у некурящих, ймовірно, через індукцію CYP1A2-опосередкованого метаболізму. Якщо хворий припиняє або починає курити, рівень цинакальцету в плазмі може змінюватися і може виникнути необхідність корегування дози.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 30 °С.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 14 таблеток у блістері, по 2 блістери (28 таблеток) у картонній коробці.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

Вторинне пакування, випуск серії:

Амджен Європа Б.В./ Amgen Europe B.V.

Заявник

Амджен Європа Б.В./Amgen Europe B.V.