Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Лангес (Langes) (262556) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Лангес (Langes)

Лангес інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.
Карбоцистеїн впливає на гелеву фазу слизу дихальних шляхів: шляхом розриву дисульфідних містків глікопротеїнів спричиняє розрідження надмірно в’язкого секрету бронхів, що сприяє виведенню мокротиння.
Мукорегуляторний ефект карбоцистеїну пов’язаний з активацією сіалової трансферази — ферменту келихоподібних клітин слизової оболонки бронхів. Карбоцистеїн нормалізує кількісне співвідношення кислих та нейтральних сіаломуцинів бронхіального секрету, відновлює його в’язкість та еластичність. Активізує діяльність миготливого епітелію і покращує мукоциліарний кліренс. Сприяє регенерації слизової оболонки дихальних шляхів, нормалізує її структуру, зменшує гіперплазію келихоподібних клітин і, як наслідок, зменшує продукування слизу. Відновлює секрецію імунологічно активного IgA (специфічний захист) і кількість сульфгідрильних груп компонентів слизу (неспецифічний захист). Проявляє протизапальний ефект за рахунок кінінінгібуючої активності сіаломуцинів, що призводить до зменшення набряку і бронхообструкції.
Фармакокінетика.
Після застосування внутрішньо препарат швидко всмоктується у шлунково-кишковому тракті. Cmax у плазмі крові досягається через 2 год. Біодоступність карбоцистеїну низька (близько 10% від прийнятої дози) через інтенсивний метаболізм у шлунково-кишковому тракті та через ефект першого проходження через печінку. Т½ становить близько 2 год. Карбоцистеїн та його метаболіти виводяться в основному з сечею.

Показання Лангес

Лікування симптомів порушень бронхіальної секреції та виведення мокротиння, особливо при гострих бронхолегеневих захворюваннях, наприклад при гострому бронхіті; при загостреннях хронічних захворювань дихальної системи.

Застосування Лангес

Препарат призначати внутрішньо. Дозування препарату залежно від віку пацієнта наведено в таблиці.

ВікФорма випускуДозування
2–5 роківКонтейнер 60 мл2 мл 2 рази на добу
5–15 роківКонтейнер 60 мл2 мл 3 рази на добу
Діти віком від 15 років та доросліКонтейнер 200 мл 15 мл 3 рази на добу

Максимальна разова доза для дітей віком до 15 років не повинна перевищувати 100 мг (2 мл).
Тривалість лікування не повинна перевищувати 8-10 днів.
Тривалість застосування карбоцистеїну дітям повинна бути найкоротшою, не більше ніж 5 днів.
Дорослим та дітям віком від 15 років призначати розчин у контейнерах по 200 мл, дітям віком від 2 до 15 років — у контейнерах по 60 мл. Для точності дозування при застосуванні розчину у контейнерах по 200 мл використовувати мірний стаканчик, а у контейнерах по 60 мл — дозуючий шприц.
Діти.
Препарат застосовувати дітям віком від 2 років. Лікування дітей слід проводити під наглядом лікаря.

Протипоказання

— Підвищена чутливість до карбоцистеїну або до будь-яких компонентів препарату (особливо до метилпарагідроксибензоату або до інших солей парагідроксибензоату);
— пептична виразка шлунка та дванадцятипалої кишки у період загострення;
— І триместр вагітності у зв’язку з недостатньою кількістю даних щодо тератогенної та ембріотоксичної дії;
— дитячий вік до 2 років.

Побічна дія

З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння: ризик розвитку порушення бронхіальної прохідності у дітей віком до 2 років (див. ПРОТИПОКАЗАННЯ і ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).
З боку ШКТ: розлади травлення, нудота, блювання, біль у шлунку, діарея.
З боку ЦНС: запаморочення, слабкість, нездужання.
Алергічні реакції: у поодиноких випадках — свербіж, кропив’янка, екзантема, ангіоневротичний набряк, еритематозні шкірні висипання (можуть бути віддалені у часі).
Було зафіксовано декілька випадків фіксованого висипу, спричиненого застосуванням лікарського засобу.
У разі виникнення побічних реакцій рекомендується зменшити дозу або відмінити препарат та обов’язково звернутися до лікаря.

Особливості застосування

Продуктивний кашель – це фундаментальний механізм захисту бронхолегеневої системи і в основному його не слід пригнічувати. Нераціональною є комбінація лікарських засобів, які модифікують бронхіальну секрецію, із засобами, що пригнічують кашель (протикашльовими засобами), та/або речовинами, що знижують секрецію (наприклад, група атропіну).
Застосування муколітичних агентів може призвести до порушення бронхіальної прохідності у дітей віком до 2 років у зв’язку з обмеженою можливістю очищення дихальних шляхів від бронхіального секрету через вікові анатомо-фізіологічні особливості. Будь-які муколітичні агенти не слід застосовувати дітям віком до 2 років.
Лікування необхідно переглянути у випадку відсутності ефекту або посилення симптомів захворювання.
У разі наявності продуктивного кашлю з виділенням гнійного мокротиння, високої температури або хронічної хвороби бронхів або легень клінічну ситуацію потрібно переглянути.
Не слід перевищувати рекомендовані дози препарату.
Препарат слід застосовувати з обережністю пацієнтам із пептичною виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки в анамнезі.
Цей лікарський засіб містить натрій, а саме: 2 мл розчину містять 0,67 ммоль (або 15,5 мг) натрію, а в 15 мл розчину містить 5,07 ммоль (або 116,6 мг). Це слід брати до уваги пацієнтам, які дотримуються дієти з контрольованим вмістом натрію.
Лікарський засіб містить метилпарагідроксибензоат, що може спричинити алергічні реакції (можливо, уповільнені).
Застосування у період вагітності або годування груддю. Застосування препарату у I триместрі вагітності протипоказано. У II-III триместрі вагітності або у період годування груддю препарат застосовувати тільки під наглядом лікаря, якщо наявна користь для матері перевищує потенційний ризик для плода/дитини.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

У період лікування препаратом не слід застосовувати протикашльові засоби та засоби, що пригнічують бронхіальну секрецію. Підвищує ефективність глюкокортикоїдної (взаємно) і антибактеріальної терапії.

Передозування

При передозуванні можуть відзначатися біль у шлунку, нудота, діарея.
Лікування симптоматичне. При передозуванні рекомендовано звернутися до лікаря.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.