Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Предизин® (Predizin®) (262319) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Предизин<sup>&reg;</sup> (Predizin<sup>&reg;</sup>)
Ціна в місті Київ
від 140,00 до  277,70 грн
За рецептом
Інструкція із застосування Предизин® таблетки пролонгованої дії, вкриті плівковою оболонкою 35 мг блістер, №60
Форма випуску
Таблетки пролонгованої дії, вкриті плівковою оболонкою
Дозування
35 мг
Кількість штук в упаковці
60 шт.
Виробник
Гедеон Ріхтер
Сертифікат
UA/11298/01/01 від 20.01.2021
Міжнародна назва

Предизин інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Механізм дії. Завдяки збереженню енергетичного метаболізму в клітинах, на які чинять негативний вплив гіпоксія чи ішемія, триметазидин запобігає зниженню рівня внутрішньоклітинного АТФ, забезпечуючи тим самим належне функціонування іонних насосів i трансмембранного натрiєво-калiєвого потоку при збереженні клітинного гомеостазу.
Триметазидин пригнічує β-окиснення жирних кислот, блокуючи довголанцюгову 3-кетоацил-КоА тіолазу і тим самим посилюючи окиснення глюкози. У клітинах в умовах ішемії процес отримання енергії шляхом окиснення глюкози потребує менше кисню порівняно із процесом отримання енергії шляхом β-окиснення жирних кислот. Посилення процесу окиснення глюкози оптимізує енергетичні процеси у клітинах та відповідно підтримує достатній енергетичний метаболізм при ішемії.
Фармакодинамічні ефекти. У пацієнтів з ІХС триметазидин діє як метаболічний агент, підтримуючи внутрішньоклітинні концентрації високоенергетичних фосфатів у міокарді. Антиішемічні ефекти досягаються без супутніх гемодинамічних ефектів.
Клінічна ефективність та безпека. Відомі клінічні дослідження показали ефективність і безпеку триметазидину при лікуванні пацієнтів із хронічною ІХС в режимі моно- або комплексної терапії з іншими антиангінальними лікарськими засобами.
У пацієнтів зі стенокардією триметазидин:
– уповільнює розвиток стенокардії напруження, починаючи з 15-го дня терапії;
– знижує частоту нападів стенокардії;
– значно зменшує потребу в нітратах;
– покращує функцію лівого шлуночка при ішемії;
– проявляє ефективність без прямого впливу на гемодинаміку.
Фармакокінетика. Після перорального застосування Cmax спостерігається через 5 год.
Через 24 год концентрація у плазмі крові відповідає ≥75% максимальної та зберігається ще протягом 11 год.
Рівноважний стан досягається не пізніше 60 год. Час прийому їжі не впливає на фармакокінетичні характеристики препарату.
Уявний об’єм розподілу становить 4,8 л/кг маси тіла (що свідчить про хороший розподіл препарату в тканинах); триметазидин слабко зв’язується з білками плазми крові (значення, визначене in vitro, становить 16%). Триметазидин виділяється в основному із сечею, головним чином у незміненому вигляді.
Середній Т½ становив 7 год у здорових добровольців молодого віку і 12 год — в осіб віком від 65 років. Загальний кліренс — це сума переважного ниркового кліренсу, безпосередньо пов’язаного з кліренсом креатиніну і меншою мірою — печінкового кліренсу, що знижується з віком. Відомо, що у пацієнтів літнього віку, які отримували по 2 таблетки препарату в різний час доби, підвищення концентрації в плазмі крові не призводило до почастішання випадків побічних дій.
Особливі групи пацієнтів
Пацієнти літнього віку. У пацієнтів літнього віку загальний кліренс зменшується через вікове зниження функції нирок. Популяційний фармакокінетичний аналіз показав, що фармакокінетика триметазидину значною мірою не залежить від віку. Експозиція зросла тільки в 1,1 та 1,4 раза у добровольців віком від 55 до 65 років та віком від 75 років відповідно, що не потребує корекції дозування.
У пацієнтів літнього віку проблем з безпеки не спостерігалося порівняно з населенням у цілому.
Пацієнти з порушеннями функції нирок. Концентрація триметазидину в крові збільшується приблизно у 2 рази у пацієнтів з помірною нирковою недостатністю (кліренс креатиніну — 30–60 мл/хв) після застосування 1 таблетки триметазидину 35 мг 1 раз на добу та в середньому у 3,1 раза у пацієнтів із тяжкою нирковою недостатністю (кліренс креатиніну <30 мл/хв) після застосування однієї таблетки триметазидину 35 мг через день порівняно зі здоровими добровольцями з нормальною функцією нирок (див. ПРОТИПОКАЗАННЯ та ЗАСТОСУВАННЯ).
У цій популяції проблем з безпеки не спостерігалося порівняно з населенням у цілому.

Показання Предизин

дорослим триметазидин показаний для додаткового симптоматичного лікування в разі стабільної стенокардії за умови недостатньої ефективності чи непереносимості антиангінальних препаратів першої лінії.

Застосування Предизин

для перорального застосування.
Дозування. 1 таблетка 35 мг триметазидину 2 рази на добу (1 таблетка вранці і 1 таблетка ввечері) під час вживання їжі.
Особливі групи пацієнтів
Порушення функції нирок. Для пацієнтів із помірним порушенням функції нирок (кліренс креатиніну — 30–60 мл/хв), (див. Фармакокінетика та ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ) рекомендована доза становить 1 таблетку 35 мг вранці під час сніданку.
Літній вік. У пацієнтів літнього віку може бути підвищена експозиція триметазидину внаслідок вікового зниження функції нирок (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ). Пацієнтам з помірним порушенням функції нирок (кліренс креатиніну — 30–60 мл/хв) рекомендована доза: 1 таблетка 35 мг вранці під час сніданку. Пацієнтам літнього віку необхідно уважно титрувати дозу.

Протипоказання

– підвищена чутливість до діючої речовини чи до будь-якої допоміжної речовини (див. СКЛАД);
– відома гіперчутливість до продуктів із сої чи арахісу;
– хвороба Паркінсона, синдром паркінсонізму, тремор, синдром «неспокійних ніг» та інші рухові розлади, що мають відношення до вищезазначеного;
– тяжка ниркова недостатність (кліренс креатиніну <30 мл/хв).

Побічна дія

побічні реакції зазначено нижче відповідно до визначеної частоти: дуже часто (≥1/10), часто (≥1/100, <1/10), нечасто (≥1/1000, <1/100), поодинокі (≥1/10 000, <1/1000), рідко (<1/10 000), частота невідома (не може бути визначена згідно з наявною інформацією).

Класи систем органівЧастотаПобічна реакція
3 боку нервової системиЧастоЗапаморочення, головний біль
Частота невідомаЕкстрапірамідальні симптоми (тремор, акінезія, гіпертонус м’язів), нестійкість ходи; синдром «неспокійних ніг» та інші рухові розлади, що зазвичай минають після припинення лікування
Частота невідомаПорушення сну (безсоння, сонливість)
З боку органа слуху та вестибулярного апаратуЧастота невідомаВертиго
3 боку серцяПоодинокіПальпітація, екстрасистолія, тахікардія
3 боку судинПоодинокіАртеріальна гіпотензія, ортостатична гіпотензія, що може бути асоційована з нездужанням, запамороченням або падінням, особливо у пацієнтів, які приймають гіпотензивні засоби, почервоніння обличчя
3 боку ШКТЧастоДіарея, нудота та блювання, біль у животі, диспепсія
Частота невідомаЗапор
3 боку шкіри та підшкірної тканиниЧастоВисипання, свербіж, кропив’янка
Частота невідомаГострий генералізований екзантематозний пустульозний висип, ангіоневротичний набряк
Загальні порушенняЧастоАстенія
3 боку системи крові та лімфатичної системи Частота невідомаАгранулоцитоз, тромбоцитопенія, тромбоцитопенічна пурпура
З боку печінки та жовчовивідних шляхів Частота невідомаГепатит


Повідомлення про підозрювані побічні реакції після реєстрації лікарського засобу має важливе значення. Це дає змогу проводити безперервний моніторинг співвідношення користь/ризик застосування лікарського засобу. Медичним працівникам слід звітувати про будь-які підозрювані побічні реакції за допомогою державної системи оповіщення про небажані реакції.

Особливості застосування

через відсутність клінічного досвіду не рекомендовано застосовувати препарат при тяжких порушеннях функції печінки.
Цей лікарський засіб не призначений для купірування нападів стенокардії, а також для стартової терапії в разі нестабільної стенокардії чи інфаркту міокарда, на стадії догоспітального лікування або у перші дні після госпіталізації.
При нападі стенокардії необхідно провести повторну оцінку стану коронарних судин і відкоригувати лікування.
Триметазидин може спричинити або погіршити симптоми паркінсонізму (тремор, акінезія, гіпертонус м’язів), тому пацієнтів, особливо літнього віку, необхідно регулярно оглядати. У сумнівних випадках пацієнтів слід направляти для спеціального обстеження до невролога.
При появі таких рухових порушень, як симптоми паркінсонізму, синдром «неспокійних ніг», тремор і нестійкість ходи, застосування препарату Предизин необхідно припинити. Такі симптоми виникають рідко і зазвичай минають після припинення застосування препарату. У більшості пацієнтів симптоми повністю зникають не пізніше 4 міс після відміни триметазидину. Якщо вони зберігаються довше 4 міс після припинення застосування препарату, необхідна консультація невролога.
Можливі падіння, пов’язані з нестійкістю ходи або артеріальною гіпотензією, зокрема у пацієнтів, які приймають антигіпертензивні препарати (див. ПОБІЧНА ДІЯ).
Слід дотримуватися обережності, призначаючи триметазидин пацієнтам, у яких можна очікувати більш високу експозицію препарату:
– при помірному порушенні функції нирок (див. Фармакокінетика та ЗАСТОСУВАННЯ);
– пацієнтам віком від 75 років (див. ЗАСТОСУВАННЯ).
У зв’язку з відсутністю клінічного досвіду не рекомендовано застосовувати препарат при тяжкому порушенні функції печінки.
Соя. Препарат Предизин містить лецитин соєвий. Пацієнтам з відомою алергією на сою чи арахіс не слід приймати цей препарат.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми
Вагітність. Дані щодо застосування триметазидину вагітними відсутні. Дослідження на тваринах не виявили прямого або непрямого небезпечного впливу на вагітність, ембріо-фетальний розвиток, пологи або постнатальний розвиток. У якості запобіжного заходу рекомендовано уникати застосування цього лікарського засобу у період вагітності.
Годування грудьми. Невідомо, чи проникає триметазидин або його метаболіти у грудне молоко. Не можна виключити ризик для новонароджених/немовлят, тому застосування препарату Предизин у період годування грудьми не рекомендоване.
Фертильність. Дослідження репродуктивної токсичності не виявили впливу на фертильність самок або самців щурів.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами чи роботі з іншими механізмами. Триметазидин не впливає на гемодинаміку, проте у постмаркетинговій практиці зафіксовані випадки запаморочення і сонливості (див. ПОБІЧНІ РЕАКЦІЇ), що можуть вплинути на здатність керувати транспортними засобами чи роботу з іншими механізмами.
Діти. Безпека та ефективність триметазидину для дітей не встановлені.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

про взаємодію з іншими лікарськими засобами не повідомляли.

Передозування

кількість даних щодо передозування триметазидином обмежена. Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

при температурі нижче 25 °С. Зберігати в оригінальній упаковці для захисту від впливу вологи. Зберігати в недоступному для дітей місці.