Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Неотризол® (Neotrizole®) (261756) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Неотризол<sup>&reg;</sup> (Neotrizole<sup>&reg;</sup>)
Форма випуску
Таблетки вагінальні
Кількість штук в упаковці
8 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/10674/01/01 від 14.11.2019

Неотризол інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка.
Орнідазол. Механізм дії орнідазолу пов’язаний з порушенням структури ДНК у чутливих до нього мікроорганізмів. Препарат легко проникає у мікробну клітину і, зв’язуючись з ДНК, порушує процес реплікації. Орнідазол активний щодо Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Giardia lamblia (Giardia intestinalis), а також деяких анаеробних бактерій, таких як Bacteroides та Clostridium spp., Fusobacterium spp. та анаеробних коків.
Міконазол є протигрибковим препаратом, який призначений для місцевого лікування вульвовагінальних кандидозів (моніліазу), активний тільки щодо збудників кандидозного вульвовагініту.
Неоміцин є антибіотиком, що належить до групи аміноглікозидів. Аміноглікозиди мають високу активність щодо грамнегативних бактерій, а також є ефективними щодо грампозитивних бактерій. Проникає у структуру бактеріальної клітини за рахунок виробництва анормальних білків. Ці білки блокують виробництво білків, необхідних для виживання бактерій.
Преднізолон є синтетичним ГКС-препаратом, що застосовується для зменшення вираженості симптомів запалення. Преднізолон гальмує секрецію та вивільнення медіаторів запалення та проліферативні процеси при запальних захворюваннях та знижує імовірність утворення рубців.
Фармакокінетика. Незважаючи на місцеве застосування препарату, можлива системна абсорбція, особливо при запаленні піхви. Системної дії компонентів не очікується, але слід зважати на можливу незначну системну абсорбцію.
Концентрація орнідазолу у тканинах піхви значно перевищує концентрацію, яка досягається при його пероральному та в/в застосуванні.
Системна абсорбція міконазолу при місцевому застосуванні обмежена. Має вибіркову токсичність щодо дріжджоподібних грибів роду Candida.
Неоміцин майже не проникає в організм через неушкоджену шкіру. Проникає у структуру бактеріальної клітини за рахунок виробництва аномальних білків. Ці білки блокують виробництво білків, необхідних для виживання бактерій.
Преднізолон зменшує вираженість симптомів запалення, у тому числі й гіперемію.

Показання Неотризол

– лікування комбінованих гінекологічних захворювань, зокрема бактеріального вагінозу та вагініту (спричинених Candida albicans), змішаних інфекцій (спричинених трихомонадами, анаеробною інфекцією, включаючи гарднерели та дріжджоподібні гриби).
– Профілактика гінекологічних захворювань перед хірургічним лікуванням.
– Санація піхви: перед пологами або абортом, до та після введення внутрішньоматкових контрацептивів, до та після діатермокоагуляції ерозій шийки матки, перед внутрішньоматковими обстеженнями.

Застосування Неотризол

препарат вводити глибоко в піхву по 1 таблетці на ніч. Після введення слід полежати не менше 15 хв. Лікування не переривати під час менструації. Слід продовжувати застосовувати таблетки навіть тоді, коли зникли всі симптоми захворювання.
Середня тривалість лікування та профілактики препаратом становить 8 діб. Якщо після 8-денного курсу терапії симптоми не зникли, то лікування слід повторити.
Порядок введення
Розташувати вагінальну таблетку в аплікаторі.
Занурити аплікатор з таблеткою у теплу (30–40 °С) кип’ячену воду на декілька секунд.
Обережно вставити аплікатор з таблеткою якомога глибше у піхву (краще в положенні на спині) .
Залишити таблетку в піхві, видаливши її з аплікатора, після чого аплікатор помити теплою мильною водою, ополоснути та висушити.
Діти. Препарат не застосовувати у дітей.

Протипоказання

– підвищена чутливість до діючих речовин, до інших похідних імідазолів та до інших компонентів препарату.
– Системні та місцеві інфекційні захворювання, доки не призначено специфічну терапію.

Побічна дія

при місцевому застосуванні можлива незначна абсорбція компонентів препарату із розвитком системних ефектів.
З боку імунної системи: гіперчутливість, алергічні реакції, включаючи алергічний дерматит, алергічний стоматит, свербіж, висип, кропив’янка.
У разі розвитку реакцій підвищеної чутливості або подразнення слід припинити застосування препарату.
З боку нервової системи: головний біль.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: сповільнення загоєння ран і тріщин.
З боку репродуктивної системи і молочних залоз: реакції у місці застосування, включаючи подразнення, свербіж, спазми, печіння, біль, ерозії, атрофію слизової оболонки.

Особливості застосування

необхідне одночасне лікування статевого партнера для запобігання загрозі повторного зараження.
Препарат застосовувати з обережністю під постійним медичним наглядом спеціалістів пацієнтам, що одночасно застосовують системні ГКС, при остеопорозі, АГ, серцевій недостатності, при існуючих або наявних в анамнезі серйозних емоційних розладах, туберкульозі, цукровому діабеті, глаукомі, при міопатії, що спричинена застосуванням ГКС, печінковій недостатності, епілепсії, пептичній виразці, гіпотиреозі, нещодавно перенесеному інфаркті міокарда.
Препарат застосовувати з обережністю у пацієнтів з тяжкою псевдопаралітичною міастенією, неспецифічним колітом, дивертикулітом і свіжими кишковими анастомозами.
Незважаючи на місцеве застосування препарату, можлива системна абсорбція, особливо при запаленні піхви.
Незважаючи на місцеве застосування, можлива незначна абсорбція різних компонентів (див. ПОБІЧНА ДІЯ).
Підвищена чутливість при місцевому застосуванні може свідчити про небажаність застосування цих або споріднених антибіотиків.
Запобіжні заходи при застосуванні
Тривалість лікування повинна бути обмежена, щоб зменшити ризик появи резистентних мікроорганізмів або суперінфекції, спричиненої цими мікроорганізмами.
Препарат містить лактозу, тому пацієнтам з рідкісними спадковими формами непереносимості галактози, недостатністю лактази або синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції не слід застосовувати Неотризол®.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. При вирішенні питання про застосування препарату у вагітних слід зважити співвідношення користь/ризик. Оскільки ГКС у невеликій кількості можуть проникати у грудне молоко, слід стежити за можливими ознаками пригнічення функції надниркових залоз.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Даних немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

клінічно значущих взаємодій препарату з іншими лікарськими засобами не виявлено. Проте слід брати до уваги можливу системну абсорбцію препарату, особливо у разі наявності запалення.
Взаємодії, пов’язані з преднізолоном
Небажані комбінації:
— з ацетилсаліциловою кислотою: підвищений ризик кровотечі при одночасному застосуванні з протизапальною дозою ацетилсаліцилової кислоти (≥1 г на прийом або ≥3 г на добу).
Комбінації, які потребують обережного застосування:
— з антиконвульсантами, індукторами синтезу ферментів: зниження у плазмі крові концентрації та дієвості ГКС шляхом посилення їх метаболізму у печінці. Наслідки цього особливо тяжкі (або важливі) для пацієнтів з хворобою Аддісона, які лікуються гідрокортизоном, та у разі трансплантації органу. Необхідний моніторинг клінічних та лабораторних досліджень, а також корекція дози ГКС під час терапії та після припинення лікування індукторами синтезу ферментів;
— з ізоніазидом: зниження у плазмі крові концентрації ізоніазиду шляхом посилення його метаболізму в печінці і зниження метаболізму в печінці ГКС;
— з рифампіцином: зниження у плазмі крові концентрації та дієвості ГКС шляхом посилення їх метаболізму у печінці після взаємодії з рифампіцином. Наслідки цього особливо тяжкі (чи важливі) для пацієнтів з хворобою Аддісона, які лікуються гідрокортизоном, та у разі трансплантації органа. Необхідний моніторинг клінічних та лабораторних досліджень, а також корекція дози ГКС під час терапії та після припинення лікування рифампіцином;
— з іншими гіпокаліємічними препаратами: підвищений ризик гіпокаліємії. Слід проводити моніторинг рівня калію сироватки крові та коригувати його у разі необхідності;
— з препаратами наперстянки: гіпокаліємія загострює токсичні ефекти препаратів наперстянки. Перед лікуванням препаратом оцінити наявність гіпокаліємії, визначити рівень калію сироватки крові та провести ЕКГ;
— з лікарськими засобами, що спричиняють поліморфну шлуночкову тахікардію типу «пірует»: підвищений ризик вертикулярної аритмії, включаючи поліморфну шлуночкову тахікардію типу «пірует». Перед лікуванням препаратом оцінити наявність гіпокаліємії, визначити рівень калію сироватки крові та провести ЕКГ.
Комбінації, що потребують уваги:
— з циклоспорином: посилення ефектів преднізолону, включаючи кушингоподібні стани, зниження толерантності до вуглеводів (зниження кліренсу преднізолону);
— з ацетилсаліциловою кислотою: підвищений ризик кровотеч з антипіретичною або знеболювальною дозами ≥500 мг на прийом чи <3 г на добу;
— з НПЗП: підвищений ризик виникнення виразкової хвороби та кровотечі ШКТ;
— з фторхінолонами: можливий підвищений ризик тендинітів або навіть розриву сухожилля (рідко), зокрема у пацієнтів, які тривало лікувалися ГКС.

Передозування

у зв’язку з місцевою дією препарату передозування не спостерігалося, можливе посилення проявів побічних реакцій. Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.