Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Простамол® Уно (Prostamol® Uno) (261482) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Простамол<sup>&reg;</sup> Уно (Prostamol<sup>&reg;</sup> Uno)
Форма випуску
Капсули м'які
Дозування
320 мг
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/10417/01/01 від 17.01.2020

Простамол Уно інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. В етіології доброякісної гіперплазії передміхурової залози суттєву роль відіграє збільшення утворення андрогену дигідротестостерону (ДГТ), що спричиняє ріст тканини передміхурової залози шляхом зв’язування з цитоплазматичними рецепторами андрогену. Андроген дигідротестостерон перетворюється з тестостерону шляхом активації ферменту 5-α-редуктази. Дія екстракту з плодів пальми пилкоподібної (Serenoa repens) пов’язується з його антиандрогенним ефектом, а саме з блокуванням зв’язування ДГТ з рецептором, що гальмує активність 5-α-редуктази. Інші фактори, що також можуть гальмувати ріст тканин передміхурової залози: гальмування зв’язування рецепторів пролактину та порушення процесів передачі сигналу, протизапальна дія за рахунок гальмування дії 5-ліпооксигенази, інгібування проліферації епітелію передміхурової залози, протинабрякова дія.
Простамол Уно не впливає на статеву функцію.
Доброякісна гіперплазія передміхурової залози може викликати такі симптоми:

  • необхідність в більш частому сечовипусканні, особливо вночі;
  • слабке або переривчасте сечовипускання;
  • відчуття неповністю випорожненого сечового міхура;
  • біль при сечовипусканні;
  • порушення статевої функції.

Більшість із перелічених симптомів спричиняються збільшенням передміхурової залози, внаслідок перетискання уретри (утворення, через яке сеча виходить із сечового міхура).
Простамол Уно попереджає подальше збільшення тканини передміхурової залози.
Фармакокінетика. Після перорального застосування екстракт швидко всмоктується, і Cmax у плазмі крові досягається через 1,5 год.

Показання Простамол Уно

Простамол Уно застосовується для лікування дорослих чоловіків із утрудненим сечовипусканням при доброякісній гіперплазії передміхурової залози I та II стадії за класифікацією Alken.
Класифікація доброякісної гіперплазії передміхурової залози за стадіями (Alken*):

СтадіяНазваПорушення
IСтадія подразненняПолакіурія (денна та нічна), ніктурія, затримка сечовипускання, ослаблений потік сечі, випорожнення сечового міхура ̶повне
IIСтадія залишкової сечіПочаток декомпенсації, неповне випорожнення сечового міхура, залишкова сеча
IIIСтадія декомпенсаціїНетримання сечі внаслідок переповнення сечового міхура, гостра затримка сечі, застійні нирки, гідронефроз, ниркова недостатність

*Alken CE. Leitfaden der Urologie. Stuttgart: Thieme, 1973 180-2

Застосування Простамол Уно

Дозування. Простамол Уно приймають по 1 м’якій капсулі 1 раз на добу в один і той самий час.
Спосіб застосування. Для перорального застосування. М’яку капсулу слід ковтати цілою після прийому їжі і запивати достатньою кількістю рідини.
Тривалість лікування. Тривалість лікування залежить від виду, ступеня тяжкості та перебігу захворювання і не обмежена часом. Регулярне щоденне споживання є особливо важливим для успіху лікування. Зменшення вираженості симптомів захворювання можна очікувати лише через 6 тиж. Повна ефективність може бути досягнута не раніше ніж через 3 міс. Якщо прояви захворювання не зменшуються або, навпаки, збільшуються, слід звернутися до лікаря.

Протипоказання

підвищена чутливість до діючої речовини або інших допоміжних речовин.

Побічна дія

частоту побічних реакцій визначено таким чином: дуже часто (≥1/10); часто (≥1/100 до <1/10); нечасто (≥1/1000 до <1/100); рідко (≥1/10 000 до <1/1000); дуже рідко (<1/10 000); частота невідома (неможливо оцінити на підставі доступних даних).
З боку імунної системи: частота невідома — алергічні реакції або реакції гіперчутливості.
З боку нервової системи: частота невідома — головний біль.
З боку травного тракту: нечасто — нудота, блювання, діарея, біль у животі (особливо при прийомі препарату натще).
У разі виникнення інших небажаних реакцій, які не згадані вище, необхідно проконсультуватися з лікарем або фармацевтичним працівником.
Повідомлення про підозрювані побічні реакції. Повідомлення про підозрювані побічні реакції після реєстрації лікарського засобу відіграють важливу роль. Це дає змогу продовжувати спостереження за співвідношенням користі та ризику застосування лікарського засобу. Працівники галузі охорони здоров’я повинні повідомляти про будь-які підозрювані побічні реакції.

Особливості застосування

Простамол Уно лише зменшує вираженість симптомів при збільшенні передміхурової залози, але не усуває саме її збільшення. Тому пацієнт повинен регулярно відвідувати лікаря. Особливо у випадку лихоманки, спазмів або крові в сечі, болісного сечовипускання, нетримання сечі внаслідок переповнення сечового міхура або в разі гострої затримки сечі слід звернутися до лікаря.
Простамол Уно не слід застосовувати при доброякісній гіперплазії передміхурової залози у фазі декомпенсації.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Лікарський засіб призначений для застосування дорослим чоловікам.
Немає даних щодо фертильності.
Діти. Лікарський засіб призначений для застосування у дорослих чоловіків.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Жодних досліджень щодо впливу на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами не проводилося.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

в поодиноких випадках повідомлялося про взаємодію з варфарином. Описано підвищення показника міжнародного нормалізованого відношення.

Передозування

про випадки передозування лікарським засобом Простамол Уно не повідомлялося.

Умови зберігання

спеціальні умови зберігання не потрібні. Зберігати у недоступному для дітей місці.